Naambordjes

Naambordjes hebben in Nederland een lange geschiedenis en worden al eeuwenlang gebruikt om huizen, bedrijven en andere locaties aan te duiden. Naambordjes zijn waarschijnlijk al in gebruik sinds de Middeleeuwen. Ze dienden aanvankelijk als een manier om de naam van een familie of bewoner van een huis aan te geven. Pas later werden ze ook gebruikt voor commerciële doeleinden, om de naam van een bedrijf of winkel te tonen. Hieronder in de tekst kun je er meer over lezen.

Vandaag de dag worden naambordjes in Nederland nog steeds veel gebruikt. Veelal worden ze gecombineerd met een huisnummer. Naambordjes zijn niet verplicht; huisnummers daarentegen wel. Een naambordje kun je terug vinden bij woningen, bedrijfspanden, boerderijen, en zelfs op boten. Ze zijn een handige manier om de bewoners en het adres van een locatie duidelijk te maken.
En tegenwoordig gemakkelijk te personaliseren en online te bestellen!

Diverse materialen

Naamborden worden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en de omgeving waarin ze worden geplaatst. Enkele veelvoorkomende materialen zijn:

  • Hout: Houten naambordjes zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid.
  • Kunststof: Kunststofborden zijn lichtgewicht, bestand tegen weersinvloeden en veelal goedkoop!
  • Aluminium: Aluminium naamborden zijn duurzaam en roestbestendig, ideaal voor buitengebruik.
  • RVS (Roestvrij staal): RVS borden hebben een moderne uitstraling en zijn zeer duurzaam.
  • Emaille: Emaille naambordjes zijn een lust voor het oog!

Naambordjes maken online

Naambordjes kunnen eenvoudig zijn met alleen de naam van de bewoner of het bedrijf erop geschreven, maar ze kunnen ook meer gedetailleerd zijn met extra informatie zoals het huisnummer, een welkomstbericht, of een decoratief element. Er zijn verschillende stijlen van naamborden, van klassiek en traditioneel tot modern en minimalistisch. Soms worden naamborden zelfs versierd met bloemmotieven, dieren, of andere ontwerpen die passen bij de persoonlijke smaak van de eigenaar.
Wat er precies mogelijk is bij onze naambordjes staat duidelijk aangegeven. Bijna altijd kun je creatief zijn qua letterkleur en lettertype! Bekijk per naambordje de mogelijkheden!

Verschillen met naambordjes in het buitenland

Naamborden worden in veel landen gebruikt, maar er kunnen enkele regionale verschillen zijn in de materialen, ontwerpen en toepassingen. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn traditionele gietijzeren naamborden populair. In andere landen worden naamborden vaker op huizen gebruikt dan op bedrijfspanden.
Ook kunnen culturele verschillen een rol spelen bij het ontwerp en de inhoud van de naamborden. In sommige landen kan het gebruikelijk zijn om de naam van de familie en alle gezinsleden op het naambord te vermelden, terwijl in andere landen alleen de achternaam wordt weergegeven.

Sinds de Middeleeuwen!

Maar nog even een stapje terug in de geschiedenis. Hoe weten we dat naambordjes al in de Middeleeuwen gebruikt werden? Dit is voornamelijk bekend uit archeologische vondsten, historische documenten en afbeeldingen. Hoewel er natuurlijk geen directe foto's of video's uit die periode zijn (we hebben het over de 5e eeuw na Christus tot de 15e eeuw na Christus), hebben historici en archeologen bewijs gevonden dat suggereert dat naambordjes al werden gebruikt.

Archeologische vondsten

In sommige gevallen zijn er archeologische vondsten gedaan waarbij naambordjes zijn ontdekt die teruggaan tot de Middeleeuwen. Deze vondsten omvatten houten of metalen platen met inscripties die waarschijnlijk dienden als identificatiemiddel voor huizen, winkels of ambachtelijke werkplaatsen.

Historische documenten

Oude geschriften, zoals eigendomsakten, belastingregisters en andere administratieve documenten uit de Middeleeuwen, vermelden soms naamborden als een manier om locaties of eigendommen te identificeren. Deze documenten bieden waardevolle informatie over het bestaan en gebruik van naamborden in die tijd.

Afbeeldingen van naambordjes

Schilderijen, tekeningen en gravures uit de Middeleeuwen kunnen ook afbeeldingen van naamborden bevatten. Deze kunstwerken geven een visueel beeld van het dagelijks leven en tonen soms borden met namen die aan gebouwen zijn bevestigd.

Verwijzingen in literatuur

Oude literaire werken en kronieken kunnen ook verwijzingen bevatten naar naamborden. Schrijvers uit die tijd beschreven vaak het leven en de omgeving waarin ze leefden, waaronder de praktijken die mensen gebruikten om hun huizen of bedrijven te identificeren. Leuk om te weten, toch?

Lees verder
Top